Açai Poeder - Podosiri Poeili

Awara de vrucht van een palmsoort die in de Amazone voorkomt. Het is tevens bedektzadig en behoort daarmee tot de grootste en belangrijkste groep landplanten. Deze oranje-gele vrucht is rijk aan vitamine A & B, ß-caroteen, Omega 3, 6 en 9 vetzuren.

Deze vitamine hebben wij onder andere nodig voor aanmaak van cellen/(long)weefsel, botten, haar en huid. Omdat de Awara veel meer vitamine A bevat dan bijvoorbeeld wortelen kan men deze vrucht ook gebruiken als men gediagnostiseerd is met de oogziekte xerophthalmia (ook wel ofthalmoxerose genoemd). Deze oogziekte word namelijk voor een groot gedeelte veroorzaakt door een tekort aan Vitamine A. Ook de awaravrucht vetten, eiwitten en koolhydraten.

Het vruchtvlees rond de harde pit is een dunne laag van ongeveer 6 millimeter dik. Het vruchtvlees heeft een dof oranje naar roodbruine kleur. Het vlees is draderig en bevat een beetje sap, maar het geurt fruitig en bezit een soort abrokose smaak. In het vruchtvlees van deze oranje vrucht zit veel eetbare olie, rijk aan betacaroteen, vitamine A van 55.000 IE per 100 gram vruchtvlees. Een gehalte bijna viermaal zo hoog als in worteltjes. 

Gezondheidsvoordelen:

  • Goed voor onze botten,
  • Goed voor het gezichtsvermogen,
  • Goed voor ons huid,
  • Goed voor ons tandvlees en een aangename geur van de mond
  • Het vruchtvlees bevat vetzuren, deze zorgen voor een gezonde bloedsuikerspiegel, zijn goed voor hart en bloedvaten, houden onze hersenen in conditie en zijn ontstekingsremmend