Kwak - Yuca  - Kwaka

Kwaka lijkt op muesli-soort en is de belangrijkste maaltijd van de Oost Suriname marrons. Voor de bereiding wordt de bittere cassave geschild goed schoongewassen en aantal dagen in water gelegd, zodat het god kan weken. Het vervolg is dat deze knollen worden geraspt. Tegenwoordig gebeurt dit machinaal. De geraspte cassave wordt dan wederom voor een paar dagen in open vaten gestopt, om te laten gisten. In een soort korf de Matapi persen zij alle vocht uit de geraspte cassave. In een ijzeren pan op een hoog vuur van speciaal brandhout, wordt de cassave meel zo'n anderhalf uur tot droge, houdbare korrels bereid. 

 

Kwaka kan heerlijk zijn als ontbijt met o.a. melk en schuitje suiker of honing. 

De Super Pamaka kwaka is rijk aan calorieën, koolhydraten, ijzer en een goede energiebron.

 

De gezondheidsvoordelen van de kwaka, Yuca, Kwak zijn:

Ø  Cassave zorgt voor gewicht verlies
Ø  Cassave verhoogt de energie
Ø  Cassave geneest migraine
Ø  Cassave verbetert de spijsvertering
Ø  Cassave behandelt diarree
Ø  Cassave verbetert het gezichtsvermogen
Ø  Cassave geneest wonden
Ø  Cassave geneest koorts
Ø  Cassave reinigt wormen
Ø  Cassave verhoogt de eetlust


Wetenschappelijk onderzoek en referenties

Belangrijk voor Afu-Mena is dat u goed geïnformeerd bent en de toegang en beschikking hebt tot het meeste recente wetenschappelijke onderzoek en deskundig advies. Lees meer wetenschappelijke referenties en naslagwerk over Cassave  of over Cassave meel.

De Kwaka zoals de Marrons in Oost Suriname het noemen,  ziet er een beetje uit als couscous of bulgur, echter wordt het gemaakt van bittere cassave. Sommigen lengen het aan met water, melk, honing of met podosiri is onze Super Pamaka kwaka een zeer vullende maaltijd.

Deze droge korrels hebben een niet geheel verrassend smaak. Kwaka staat ook bekend als Yuca. Kwaka is heel erg korrelig en droog, men kan het zowel als tussendoortje met water en suiker of  laten oprijzen met water en als maaltijd met groenten, vis, vlees, soep, bruine bonen eten.